De groep Amankay werd 30 jaar geleden opgericht in Nederland. Het was waarschijnlijke de belangrijkste Chileense groep die in ballingschap werd opgericht, door vijf muziekstudenten.
Amankay wilde een bijdrage leveren aan de vele manifestaties die toentertijd werden georganiseerd tegen de militaire dictatuur van Pinochet. De groep wilde meer dan alleen het bestaande repertoire opnieuw uitvoeren, ze wilde iets bieden dat haar artistieke bestaan zou rechtvaardigen. Dat deed ze dan ook door middel van een eigen sound en nieuw repertoire..
Amankay was een opvallende groep, ondanks haar korte bestaan. Dat kwam vooraleerst door de hoge kwaliteit van haar optredens, het pure geluid en de warmte van de artistieke boodschap. Maar nog belangrijker was het feit dat de thema’s afweken van wat in die dagen gebruikelijk was in de beweging van Nueva Canción (‘Nieuw Lied). Amankay leverde een originele bijdrage aan die beweging met nieuwe composities en frisse arrangementen.
In 1978 kreeg de groep haar definitieve line-up met enkele van de bekendste Chileense artiesten in haar gelederen: Renato Freyggang (jarenlang lid van Inti-Illimani, een legende in de Latijns-Amerikaanse muziek), Patricio Wang (muzikaal leider van Quilapayun, de andere legende in de Chileense muziek), Ricardo Mendeville, Daniel Smith en natuurlijk de Nederlandse zangeres Winanda van Vliet. In deze samenstelling nam de groep haar titelloze debuut op in 1979.
De groep ging in 1981 helaas uit elkaar en ieder lid ging zijn of haar eigen gang in de internationale muziekwereld.
Winanda van Vliet heeft carrière gemaakt als soliste, Ricardo Mendeville richtte samen met Paco Peña de Flamenco-afdeling van het Conservatorium van Rotterdam op, Daniel Smith ging door met zijn activiteiten als musicus, danser en acteur, verbonden aan de Amsterdamse Toneelschool, Patricio Wang bleef componeren en spelen met allerlei hedendaagse muziekensembles en Renato Freyggang bleef jarenlang lid geweest van Inti-Illimani.
Het is nu ruim dertig jaar geleden dat de Chileense coup gepleegd werd (op 11 september 1973 werd de gekozen president Allende afgezet), reden voor Amankay om weer bij elkaar te komen en de oorspronkelijke lp weer opnieuw uit te willen brengen. De heruitgave is voorzien van de originele hoesteksten, maar aangevuld met achtergrondartikelen door Dr. Alfonso Padilla (musicoloog aan de Universiteit van Helsinki) en Jan Fairley (ethnomusicoloog aan de Universiteit van Liverpool, tevens wereldmuziekjournaliste gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse muziek).
De heruitgave is niet alleen door nostalgie ingegeven. Helaas zijn veel van de redenen die de groep destijds hebben gemotiveerd om te zingen blijven nog steeds zeer actueel: ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid, dramatische internationale conflicten, racisme, discriminatie.
De originele en traditionele composities en liederen hebben niets van hun frisheid verloren en komen nu voor het eerst beschikbaar voor een internationaal publiek, zodat meer mensen kunnen genieten van deze tijdloze muziek.