‘Always something unusual’ schreef een journalist ooit over de cd’s van Music & Words.
Van Amerikaanse blues tot Dominicaanse merengue, van prettig gestoorde punkfolk tot geëngageerde singer-songwriters, dit alles en nog veel meer is in onze catalogus te vinden.
Om makkelijk de weg te kunnen vinden in ons diverse aanbod, hebben wij aparte labels opgericht: MW Records staat voor singer-songwriters en contemporary folk Red White 'n Blues bevat blues, cajun en aanverwante Amerikaanse muziekstromingen Zimbraz is gewijd aan Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Caribische muziek Fréa Records specialiseert zich in folk en andere Europese muziek (van flamenco tot klezmer) Papyros brengt muziek uit Azië en Arabische landen Dig It! heeft geen traditionele achtergrond en wordt gereserveerd voor pop en bv. spoken word. -I-C-U-B4-T- omvat eigen producties van uiteenlopende artiesten.
Het uitgangspunt voor Music & Words is traditionele muziek uit de hele wereld in al haar facetten, maar ‘traditioneel’ wordt daarbij niet al te strikt gedefinieerd. Immers, ook blues is in traditie geworteld, net als jazz. Onze catalogus is heel breed, maar we proberen altijd ‘something unusual’ uit het hele grote aanbod te pakken.Muzikanten uit de Benelux nemen een speciale plek in onze catalogus in. Wij proberen hen een steuntje in de rug te geven, ongeacht het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Speciale aandacht heeft Music & Words voor ‘vergeten’ muziek uit Nederland. Het prachtige boekje-met-cd over Straatcarnaval in Maastricht is daar een voorbeeld van, maar ook de ambitieuze 9-cd-box met traditionele Nederlandse volksmuziek, die gaat verschijnen.
In 1990 bracht Music & Words haar eerste cd uit, het titelloze debuutalbum van de avant-gardegroep Appellation Contrôlée met contemporaine klassieke muziek en popmuziek bewerkt voor draailier en diatonische trekharmonika. Het label werd MW Records genoemd. Later dat jaar volgde albums van de merenguegroepen Cita con el Pasado en Tipica Manzana en het debuut van Nederlands bekendste cajun- en zydecogroep Captain Gumbo. Begin 1991 werd hiermee zelfs een klein hitje gescoord met Allons à Lafayette.
Vanaf dat moment ging het hard met Music & Words. Het aanbod werd zo breed dat we ons genoodzaakt zagen om de diverse stijlen in aparte labels onder te brengen. De naam MW Records werd gereserveerd voor singer-songwriters en aanverwante muziek.
Daarnaast zochten we actief de samenwerking met andere organisaties. In samenwerking met Paul Rans, producer bij Klara, de Belgische klassieke radio, is een reeks uiteenlopende cd's verschenen, van Indiaas klassiek tot flamenco en luitmuziek. De World Roots Collection werd samengesteld door Frans Goossens (Melkweg, Amsterdam) en is een onderdeel van het Zimbraz-label.
Momenteel ligt het zwaartepunt van onze releases op wereldmuziek in brede zin. Cyberspace en digitalisering hebben onze aandacht. Zo doen we momenteel mee aan een proef van de Centrale Discotheek Rotterdam: tracks van Music & Words zijn nu digitaal te leen via Muziekweb.